dimarts, 29 d’abril del 2014

ENTREVISTA A MERCÈ RADUÀ GUASH

Nom i cognoms: Mercè Raduà Guasch





Any de naixement: 1940


Professió o estudis actuals: Mestressa de casa.



Perquè va estudiar en aquesta escola?
Perquè m’hi van dur els meus pares als 4 anys.

Pot explicar un o dos records de l’escola que tinguin una importància especial per a vostè?
Els dissabtes a la tarda anavem a l’escola a jugar a cartes o parxís. També anàvem a la capella de l’escola cada diumenge primer de mes a missa i combregar. Un fet que recordo especialment perquè em va impressionar és que quan moria alguna Germana ens feien anar a acomiadar-nos a tota la classe, estant dins el taüt a la capella.
El mes de maig era molt celebrat com el mes de Maria: portàvem flors per la Mare de Déu i els hi deixàvem a l’altar. Aquest costum fins i tot el traslladàvem a casa, fent-nos nosaltres mateixes petits altars amb la figura de la Verge, a la que li oferíem flors.


Conserva alguna amistat de l’escola? Es veuen habitualment?
Sí, i tant ! Deixant de banda els anys en els que teníem els fills petits i no ens vèiem tant sovint, no hem perdut mai el contacte. I ara que tenim més temps, ens veiem 6 companyes de l’escola setmanalment. Anem a conferències, a prendre un café i a xerrar molt !

Quines assignatures hi havia? Quina era la seva preferida?
Quan estudiàvem Comerç teniem francés, dibuix, algunes feien piano, labors, treballs manuals, gimnàs, religió ... a banda de les bàsiques com matemàtiques, castellà ... Però no recordo les classes organitzades per assignatures.
La meva assignatura preferida era la cal·ligrafia que fèiem amb ploma i tinta. S’havia d’anar molt amb compte per a que no et caigués una taca de tinta i t’esgarrés tota la feina !
També recordo que a final de curs havíem d’anar a examinar-nos a la seu de les Dominiques al C/Elisabets.

Té un record especial d’alguna germana?
Recordo la Hermana Teresa, la Hernana Rosario (que era molt comunicativa), i a les Hermanes Lourdes i Àngela que s’encarregaven dels pàrvuls. Hi havia una altra Hermana Lourdes, que era basca que ensenyava piano i que era molt recta.

Té un record especial d’algun professor/a?
No perquè no hi havia professores o professors que no fossin monges.

Quants alumnes hi havia a cada classe? Eren tot nenes o nens i nenes? Portava uniforme?
No recordo quants alumnes hi havia per classe. El que sí recordo era que els nens i les nenes anàvem junts fins a la Comunió. Després els nens havien de marxar a una altra escola.
L’uniforme era blau marí i n’hi havia un d’estiu i un altre d’hivern: a l’estiu dúiem una brusa blanca amb un pitxi i a l’hivern un vestit de viella (llaneta) amb màniga llarga i amb un coll blanc emmidonat i una llaçada amb tops. A més, dúiem una bata i també un barret que encara conservo.

Quins idiomes va estudiar? Amb quina llengua feien les classes?
Francès i s’estudiava en castellà, era l’època de la postguerra. Però hi havia alguna Hermana com la Rosario que parlava en català fora de classe.

Ha canviat molt el pati? Quins jocs feien?
El pati ha canviat molt. Abans era molt maco: tenia un estanc amb peixos i molts arbres. L’Església també era molt bonica en aquella època.

Els nostres jocs eren la xarranca, saltar a corda i a córrer i enxampar-se (a “pillar”).


Alejandra Pérez (6è de Primària)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada